Blog

Håll nere kostnaderna 2020

Prognoserna säger att Sverige är på väg mot en lågkonjunktur och att många kommer drabbas hårt under 2020. Därför känner jag att det nu är viktigt att börja hålla i slantarna och se vad man kan göra för att spara in på pengar. Om en ekonomisk kris skulle slå till så vill jag inte sitta med onödiga extrautgifter som jag egentligen hade kunnat kapa för länge sedan.

Se över fasta kostnader i hemmet

Det är lätt att tro att de fasta kostnaderna i hemmet inte är förhandlingsbara, men det är inte sant. De flesta kostnaderna går faktiskt att förhandla om ifall man bara vet hur man ska göra. Det första man kan titta på är ens elavtal. Jag visste till exempel inte tidigare vad som var bäst av fast eller rörligt elpris hemma. Men när jag började googla på det och jämföra på olika sajter så märkte jag fort att Göta Energi var ett riktigt bra val för mig, och nu sparar vi tusenlappar på elen varje år.

Samma sak gäller med internet, mobilabonnemang och andra fasta kostnader man har i hemmet. Det enda som kan vara svårt att förhandla är hyran i hyresrätt eller avgiften i en bostadsrätt. Men ingenting är omöjligt!

Avsluta prenumerationer och abonnemang

Visste ni att svenskarna idag i snitt prenumererar på sex olika tjänster? Det är allt från magasin till olika boxar med skönhetsprodukter eller mat. Andra prenumererar på matkassar, vinlådor eller hundleksaker. Det finns helt enkelt en prenumerationstjänst på allt, men behöver vi det? 2020 bör bli året då vi alla ser över vad vi egentligen prenumererar på och om vi verkligen vill ha det.

Själv har jag bestämt mig för att gå totalt cold turkey och avslutade alla mina sex prenumerationer. Om jag vid nästa årsskifte verkligen har saknat någon av dem så kan jag teckna en eller två stycken igen, men förhoppningsvis inser jag att alla dessa var onödiga.

Samma sak gäller alla andra typer av prenumerationer och abonnemang så som Netflix, Spotify och Viaplay. Streamingtjänsterna har verkligen exploderat de senaste året och i vårt hushåll har vi haft upp till åtta (!) stycken samtidigt. Helt galet när man tänker på det, så mycket tid har vi inte att se på olika saker. Därför har jag nu bestämt att vi får ha max en i taget. På detta sparar vi nästan 1000 kronor i månaden. Tillsammans med mina avslutade prenumerationer på olika boxar kommer jag att spara nästan 1800 kronor i månaden, det vill säga 21 600:- om året. De pengarna kan verkligen behövas till framtiden så därför kommer jag att lägga undan alla insparade pengar på ett särskilt sparkonto. Det ska bli riktigt kul att se dem växa.

Hur mycket kan du spara under 2020?

appdev